کودکان اوتیستیک را بصورت فردی یا گروهی به بازی ها و فعالیتهای خلاقانه می توان آموزش داد. آموزش بازی های گروهی برای کودکان مبتلا به اوتیسم روشی فوق العاده در یادگیری مهارتهای اجتماعی است. همچنین این فعالیت ها احساس امنیت و پذیرش از سوی جمع را در محیطی آرام برای کودک بوجود می آورد. هنگامیکه بازی های گروهی براساس علایق کودکان طراحی شود، تاثیر زیادی در یادگیری مهارت و بازی ها خواهد داشت. بعنوان مثال، کودکانی که به هنر علاقه دارند، فعالیت های که در آن هنر نقش بسیار مهمی دارد پیشنهاد می شود. زیرا به مهارتهای اجتماعی این کودکان کمک چشمگیری می کند. در این مقاله که توسط کارشناسان موسسه خیریه ارمغان حیات شکوفه ها آماده شده است به انواع بازی های گروهی و مشارکتی و فواید آن اشاره شده است.
انواع بازی های گروهی
از بازی های گروهی برای کودکان مبتلا به اوتیسم که نقش زیادی در هوش اجتماعی این افراد خواهد داشت، بازی «کیف هنری» است.
در این بازی کودک به تنهایی یا با کمک دوست هم گروهی خود پنج دقیقه زمان دارند تا وسایل لازم را انتخاب و در کیف بگذارند و برای ساختن کاردستی یا کشیدن نقاشی برنامه ریزی کنند.
هر گروه ۳۰ تا ۴۵ دقیقه وقت دارند تا اثری هنری بسازند و نیز امکان تبادل وسایل بین اعضای گروهها وجود دارد که باعث ایجاد همکاری و هم فکری بین کودکان هم گروه می شود.
فعالیت و بازی هایی با توپ برای کودکان مبتلا به اوتیسم
بازی های گروهی برای کودکان مبتلا به اوتیسم که در چگونگی ارتباط برقرار کردن و مهارت های حرکتی این افراد تاثیر گذار می باشد. انواع مختلفی دارد که از بین آنها می توان بازی های زیر را بیان کرد.
بازی های که در آنها توپ وجود دارد به تقویت مهارتهای حرکتی کودکان طیف اوتیسم کمک می کند. شروع بازی اینگونه است که در آن گروهی از کودکان به صورت شکلی هندسی کنار هم میایستند و یا حلقه می زنند و معمولا به شکل مربع کنار هم میایستند و بعد به ترتیب شروع به پرتاب توپ به یکدیگر میکنند.
از دیگر بازی های که در آنها توپ مورد استفاده قرار می گیرد و بسیار آموزنده می باشد. این بازی است که از کودکان بخواهید در طول بازی، یک توپ را بدون دخالت دست از زمین بردارند. آنها باید در این بازی با هم فکری و مشورت همسالان خود راهی پیدا کنند.
همچنین شرایطی را برای کودکان فراهم کنید که به سمت مشارکت با همسالان تشویق شوند و با هم در گروه فکر کنند و ایدههایشان را برای بهترین روش برداشتن توپ مطرح کنند.
بازی هایی در محیط بیرون برای کودکان مبتلا به اوتیسم
بازی هایی در محیط بیرون برای کودکان مبتلا به اوتیسم مورد توجه است که نقش مهمی در آموزش مهارتهای گروهی و ایجاد مشارکت به کودکان را دارد.
بعنوان مثال، هنگامی که گروهی از کودکان مشغول باغبانی و کاشت گل و گیاه می باشند یا به کوهنوردی میروند، امکان آموزش تعاملات اجتماعی به آنها مفید خواهد بود.
قبل از کوهنوردی، کودکان را به گروههای مختلف تقسیم کنید و به آنها رهبری گروه را بدهید و نقشه ای را در اختیارشان بگذارید که در مسیریابی، مهارتهای لازم را به دست آورند و به بررسی مسیر کوه مشغول شوند و خود را برای کوهنوردی آماده کنند.
از دیگر تمرینات گروهی که در یادگیری مفهوم تلاش برای رسیدن به اهداف جمعی بلندمدت میتوان به کودکان آموزش داد. فعالیتهای مثل کاشتن گیاه، آبیاری، زدودن علفهای هرز، جمعآوری و برداشت محصول است.
کاشتن گل و گیاه در باغچه یا باغ مدرسه و جایی که به تمام کودکان تعلق دارد, تمرین مفیدی به کودکان بنا به سطح تواناییهای هر کودک می باشد.
از فواید این بازی گروهی برای بعضی کودکان که میلی به خوردن میوهها و سبزیجات ندارند این است که به استفاده از محصولاتی که خودشان کاشتهاند تشویق می شوند.
هدف از بازی های گروهی برای کودکان مبتلا به اوتیسم
هدف از بازی های گروهی برای کودکان مبتلا به اوتیسم ایجاد انواع مهارت هایی است که می تواند به کودکان کمک کند تا بهتر با دیگران ارتباط برقرار کنند.
کودکان اوتیسم درباره نگرانیها و احساسات خود به درستی نمی توانند صحبت کنند و درک دقیقی از دنیای اطراف خود ندارند به ویژه زمانی پای درک قوانین اجتماعی به میان بیاید. بنابراین در صورت تجربه اضطراب، رفتارهایی از قرار زیر دارند.
کودکان طیف اوتیسم اضطراب خود را به شکل کج خلقی نشان می دهند. این کج خلقی نشات گرفته از اضطراب است و به حالت آسیب پذیری امنیتی در کودکان ظاهر می شود.
از دیگر نتایج اضطراب در کودکان اوتیسمی به خشم و پرخاشگری و انزوا می توان اشاره کرد. پریشانی و حمله فیزیکی به دیگران، اشیا و ضربه زدن به خود هم میتواند از نتایج اضطراب کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم باشد.
این عوامل از هر گونه تعاملی که باعث ایجاد ارتباط با دیگران می شود جلوگیری میکنند. در این فعالیت ها و بازی ها سعی شده است که به کودکان آموزش لازم داده شود که تجربیات خود را به اشتراک بگذارند و با هم همکاری و مشورت داشته باشند.